Laisvalaikio avalynė – ir maištaujančioms sieloms, ir klasikos gerbėjams
getstyle

Laisvalaikio avalynė – ir maištaujančioms sieloms, ir klasikos gerbėjams

Laisvalaikio avalynė – viena labiausiai paklausių. Juk jos pasirinkimas mūsų dienomis toks platus, kad dažnai laisvalaikiui skirtais batais avime ne tik poilsio, bet ir darbo metu. Ši avalynės rūšis dera tiek su sportiniu, tiek su kasdieniniu, tiek (kaip kalbėsime vėliau) su dalykinio ir oficialaus stiliaus apranga. Taigi, rinktis yra iš ko. O tam, kad nepaklystume avalynės, skirtos laisvalaikiui, gausoje ir žengtume koja kojon su mada, šiame straipsnyje aptarsime naujausias tendencijas ir populiariausias laisvalaikio avalynės rūšis.

Laisvalaikio avalynės tendencijos 2019-aisiais

Šiais metais suvarstomi aulinukai vis dar madingi ir paklausūs. Jų galite rinktis pačių įvairiausių: sveikinti tiek kuklesni tradiciniai variantai, tiek drąsūs, ryškių spalvų aulinukai. Tiesa, tradicinius aulinukus po truputį keičia drąsesni dizainerių sprendimai. Podiumuose šmėkščioja kaubojiški aulinukai. Tendencija atkartoti Laukinių Vakarų stilių apima kur kas platesnį spektrą, negu gali pasirodyti iš pradžių, o antruoju smuiku joje griežia renesansą išgyvenantys džinsai.

Na, ir, žinoma, plastiko ir gumos manija, apėmusi dizainerių protus, neaplenkia ir avalynės: galite drąsiai įsigyti ir neperšlampamus guminius botus, kurie bus idealūs drėgnu oru. Tokią avalynę mes spėjome pamėgti, nes ji lengvai plaunasi, beveik nesusidėvi, o dabar, jų gamyboje naudojant naujausias technologijas, dar ir puikiai atrodo! Ji tinkama tiek karštai vasarai, tiek lietingam rudeniui, tiek vėsiam pavasariui.

Ne ką mažiau populiarūs šiais metais bus ir mokasinai, tvirtai įleidę šaknis mados mylėtojų batų lentynose. Juk iki išpopuliarėjant šiai laisvalaikio batelių rūšiai, mes buvome neatsiejami surišti su jų konkurentais – sportiniais bateliais. Turėdavome vieną jų porą pietums su draugais, kitą – pasivaikščiojimui mieste, trečią iškylai gamtoje. Tačiau ne taip seniai atradome, kuo pakeisti sportinius batelius. Ir tai – minėtieji mokasinai.

Mokasinai – patogumo ir klasikos derinys

Jie tokie patogūs ir spėję pelnyti mūsų pripažinimą, kad nusprendėme jiems skirti atskirą šio straipsnio skyrelį, kurį dabar ir skaitote. Taigi, kokius mokasinus rinktis? Kokiuose deriniuose juos įpinti? Visų pirma, verta paminėti metalinį įvaizdį. Puikiai atrodysite, suderinusi metalizuoto atspalvio mokasinus ir pilkų atspalvių garderobą. Ir toks garderobas, anaiptol, neprivalo būti vienspalvis: žaiskite raštais ir faktūromis. Pradedant metalizuotomis kelnėmis, baigiant klasikiniais, languotais vilnos paltukais. Avalynė, kaip ir apranga, gali būti puošta „printais“, gyvūnų kailių raštais.

Kitas variantas, kurį galite derinti net su darbo apranga – juodi mokasinai. Prieš kelerius metus mokasinai laikyti kasdienine avalyne, o jų derinimas su oficialia, dalykine apranga laikytas prasto skonio ženklu. Šiandien daug kas pasikeitė ir daugybė galimų juodų mokasinų variantų papildo pačių įvairiausių stilių aprangą. Tokie mokasinai geba patenkinti net išrankiausių mados mylėtojų norus. Pasirinkusios stilingus mokasinus puikiai atrodysite, nežiūrint į tai, kad tai kitokia avalynė, nei tradiciniai biuro bateliai su kulniuku.

Žinoma, yra išimčių. Tai tokios darbovietės, kur griežtai nurodytas tik konkretus avalynės tipas ir improvizacijoms nelieka vietos. Tačiau, jeigu dirbate mažiau oficialioje aplinkoje, juodi mokasinai taps puikiu pasirinkimu. Šių batų išskirtinumas – pailgintas liežuvėlis, puošiamas raišteliais, kutais, kitomis dekoratyviomis detalėmis. O, pasirinkusios zomšinius mokasinus, kuriuose neatsiejamai dera komfortas ir prabanga, visada rasite prie ko juos priderinti. Juodus mokasinus galite derinti tiek su juoda bei balta apranga (tradicinis variantas), tiek su kitomis spalvomis margintu garderobu.

Lakoniško patrauklumo Jūsų įvaizdžiui suteiks mokasinai, derinami su džinsais, megztiniais, puloveriais. Tai tradicinis įvaizdis, kurį pamėgo daugelis miesto stileivų. Beje, tokie batai labiausiai ir tinkami būtent miesto ribose. Išėjus pasivaikščioti miesto gatvėmis, lynojant lietui, galima drąsiai rinktis mokasinų, kardigano, trenčo ar lietpalčio derinį. Na, o spiginant vasaros saulytei miesto gyventojai ir gyventojos nenusivils, priderinę mokasinus prie marškinėlių ir šortų, ar kasdieninio stiliaus kelnių.

Šiuos laisvalaikio batelius itin pamėgo vairuojantys vyrai ir moterys. Ypač jie aktualūs vairuotojoms, kurios, beskubėdamos nuvežti vaikus į darželį, o paskui suspėti laiku pradėti darbą, trumpam iššokusios iš mašinos, atrodys ne pavargusiomis ir pametusiomis galvą mamytėmis (kas gali atsitikti renkantis mažiau oficialią laisvalaikio avalynę) o stilingomis dirbančiomis mamomis, kurios viską suspėja.

Timberlandų laisvės dvasia

Timberlandai, kitaip nei mokasinai, apibūdina labiau ne paties bato modelį, bet konkrečią, šią avalynę gaminančią įmonę. Be abejo, kalbame apie 1952-aisiais Nathan`o Schwarz`o įkurtą kompaniją. Apie šio ir kitų žinomų avalynės „brandų“ istoriją plačiau paskaityti galite čia. Laisvės dvasia alsuojančius žaviuosius timberlandus pamėgo tiek vyrai, tiek moterys. Vyriškieji timberlandai kiek grubesni, lakoniškesnio stiliaus, nei moteriški. Pastarieji – kur kas švelnesnių ir įvairesnių atspalvių, elegantiškesni. Puikus derinys moterims – smėlio spalvos timberlandai ir pastelinių atspalvių apranga, itin madinga šį pavasarį.

Šie batai tokie patogūs, kad yra laikomi vienais idealiausių laisvalaikio batų. Apsiavę jais, puikiai jausitės apsipirkinėdami, išėję pasivaikščioti parke ar mieste, susitikdami su draugais. Timberlandai taps ištikimais Jūsų kelionės palydovais, net ir tuo atveju, jei Jūsų žygio metu gamta nedemonstruos ypatingų kaprizų. Tačiau, net ir užklupti lietaus, galėsite nesirūpinti dėl galimybės sušlapti ar sušalti. Juk vienas privalumų, dėl ko šio prekės ženklo avalynė tokia populiari, – tas, kad ji neperšlampa.

Na, o su kokiais rūbais derinti „timbus“? Nerūpestingai, bet, tuo pačiu, stilingai atrodysite, priderinę juos prie džinsų. Galite šiam deriniui rinktis tiek siaurus, tiek klasikinio, tiesaus kirpimo džinsų modelius. „Boyfriend“ stiliaus džinsai – taip pat galimas sprendimas. Beje, siaurų kelnių galus galima ir sukišti į batus, ypač, jeigu pasirinkote ilgus timberlandus. Na, o tradicinio, tiesaus silueto džinsų apačias geriau atraitoti. Beje, galite šiuos batus derinti ne tik su džinsinėmis kelnėmis, bet ir kitais denimo drabužiais. Šortais, kombinezonais, sijonais, suknelėmis.

Taip, iš tiesų, kad ir kaip keistai skambėtų, ši avalynė gali būti dėvima su suknelėmis. Tačiau, dėl jos grubumo, reikėtų tinkamai parinkti suknelės modelį. Bene geriausias derinys gaunamas priderinus šią laisvalaikio avalynę prie sportinio stiliaus suknelės. Žiemą prie tokių batų gerai atrodys pūkinė striukė, o rudenį ar pavasarį – laisvo kirpimo puspaltis. Tiesa, renkantis aksesuarus, derinamus su timberlandais, reikėtų pasistengti neužgožti jais batų. Šie turėtų tapti pagrindiniu Jūsų stiliaus akcentu.

Kalbant apie spalvas, ši avalynė dabar gaminama kur kas platesnės spalvinės gamos, nors pradžių pradžioje, ji buvo išskirtinai geltono atspalvio. Vis dėlto, egzistuoja tam tikra paletė, su kuria bet kurios spalvos „timbai“ atrodys nepriekaištingai. Pradedant juoda ir tamsiai mėlyna, baigiant kur kas drąsesniais: ryškiai raudonos, oranžinės, smaragdinės žalios ir geltonos atspalviais.

Laisvalaikio avalynė užkariauja vis daugiau širdžių...

... Ir tai – ne nuostabu! Ji praktiška, patogi ir tinkanti su daugelio stilių drabužiais. Ją galima derinti net su dalykiniais rūbais. Elegantiški ir praktiški mokasinai tiks žmonėms, kuriems artimas oficialesnis stilius. Timberlandus itin pamėgo aktyvūs žmonės, o sporto aistruoliai neįsivaizduoja savo batų lentynos be laisvalaikiui skirtų Puma ar Adidas batelių. Mūsų širdys jau užkariautos, o Jūsų?..